Vertailu: Disney+ ja viikonlopun aamupiirrettyjen paluu
Vertailu: Disney+ ja viikonlopun aamupiirrettyjen paluu
Disney+ on saapunut Suomeen ja miltä sen nostalgiset aamupiirretyt näyttävätkään?
Disney tuotti 1980-luvun puolestavälistä 90-luvun lopulle uskomattoman määrän huippu televisioviihdettä. Nämä kaikki löytyvät Disneyn uudesta striimipalvelusta, kunhan ohjelmat ensin löytää pienellä manuaalisella haulla:
- Kummikarhut (1985-1990)
- Ankronikka (1987-1989)
- Tikun ja Takun pelastuspartio (1989)
- Varjoankka (1991-1993)
- Hopon poppoo (1992)
- Pieni Merenneito (1992-1994)
- Timon ja Pumba (1995-1998)
- Nokkapokka (1996)
Miltä nämä nostalgiset piirretyt sitten näyttävätkään nykytelevisioissa? Olemme siirtyneet 90-luvun pienistä CRT-putkitelevisioista nykyajan jättimäisiin litteisiin 4K-televisioihin. Puolet näistä sarjoista on remasteroitu teräväpiirtoon. Remasteroitu 1080p-kuva näyttää hyvältä katsottuna 65-tuumaiselta 4K-televisiolta, mutta kuvaa on joissain tapauksissa rajattu niin, että kuva-ala täyttää koko 16:9 laajakuvanäytön. Näin tekemällä uhrataan kuvan ylhäältä ja alhaalta iso osa alkuperäistä kuva-alaa pois, mutta toisaalta näin voidaan saada alkuperäisestä materiaalista enemmän irti leveyssuunnassa.
Remasteroitu 1080p-kuva näyttää hyvältä katsottuna 65-tuumaiselta 4K-televisiolta
Miten näiden piirrettyjen kuvanlaatu pärjää aikaisemmin Suomessa myytyihin videojulkaisuihin? Pitää muistaa, että VHS-materiaalin laatu vaihtelee paljon sen mukaan, millä nauhurilla kasettia toistaa. Tässä vertailussa olen käyttänyt JVC:n Super VHS -nauhuria. Käydään seuraavaksi läpi nämä muutokset verrattuna aikaisempiin Suomessa myytyihin DVD- ja VHS-julkaisuihin. Mitä eroavaisuuksia nämä tuovatkaan esiin? Etenemme TV-sarjojen ilmestymisjärjestyksessä.
Kummikarhut
(1985-1991)
Ensimmäisenä vertaamme Kummikarhuja. Vertaan Disney+ -materiaalia Suomessa julkaistuun Kummikarhut-myyntikasettiin Kummilinnan ritarit. Kasetti on suomeksi puhuttu. Disney+ -palvelussa Kummikarhut ovat alkuperäisellä englanninkielellä ja suomitekstityksellä. Tosin ensimmäisessä jaksossa tekstitys laahasi noin kymmenisen sekuntia jäljessä.
Kummikarhuille ei ole tehty HD-remasterointia Disney+ -palvelussa, joten kuva on oletettavasti pehmeä, mutta että kuva on pehmeämpi kuin VHS:n kuva, on yllättävää. Toki nämä voivat olla mielipidekysymyksiä, sillä jotkut voivat pitää enemmän pehmeämmästä kuvasta, mutta jos vertaamme puhtaasti kuvan tarkkuutta, niin VHS voittaa.
Plussaa Disneylle siitä, että kuvasuhde on pidetty 4:3:ssa, kuten alkuperäisen kuvan kuuluisikin olla. Kuvarajauksessa ei näyttänyt olevan muuta eroa kuin, että VHS:n kuva-alaa on hieman enemmän ylhäällä kuin Disney+ -palvelussa.
Ankronikka
1987-1990
Ankronikkaa on julkaistu Suomessa VHS-videoina 90-luvulla, mutta tässä vertailussa keskitytään kuitenkin parhaaseen kuvanlaatuun, jota on suomalaisille tarjolla, joten vertailuun otetaan ensimmäinen Suomessa julkaistu Ankronikka-DVD.
Kuvanlaatu on hämmästyttävän samanlainen DVD:llä ja Disney+ -palvelussa. Ainoa silmiinpistävä ero on kuvasuhteessa. DVD:n Ankronikassa ankkojen päät ovat kapeammat, kun taas Disney+ -palvelussa ne ovat hieman leveämpiä. Vaikea sanoa kumpi näyttää oikealta. DVD:llä on enemmän kuvainformaatiota vasemmassa reunassa.
Ankronikka DVD- ja Disney+ -materiaalien kuvanlaatu on yllättävän samankaltainen.
Tikun ja Takun pelastuspartio
1989-1990
Tikun ja Takun pelastuspartiossa on huikean isot erot, sillä sarja on remasteroitu upeasti teräväpiirtoon ja samalla muutettu laajakuvaksi. Tikun ja Takun pelastuspartiota ei ole Suomessa julkaistu DVD:llä, joten vertailuun otettiin Lampun henki -VHS-julkaisu.
Tiku ja Taku näyttävät huikean teräviltä. Kuva-alaa on saatu näkyviin hieman enemmän leveyssuunnassa, mutta laajakuvaformaatti leikkaa kuvainformaatiota kuvan ylhäältä ja alhaalta.
Remasteroitu HD-kuva on todella terävä ja värikäs.
Vaikka Pelastuspartion intro on muuten pysynyt samana, intron logo on tehty kokonaan uusiksi remasterointia varten. Tämä johtuu luultavasti siitä, ettei alkuperäinen 4:3 kuva-ala ole riittänyt laajakuvarajaukseen leikkaamatta liikaa sarjan logoa ylhäältä ja alhaalta.
Varjoankka
1991-1992
Varjoankkaa on julkaistu Suomessa pelkästään VHS:nä, joten muita vaihtoehtoja vertailuun ei ole. Disney+ -palvelun Varjoankkaa ei ole remasteroitu, joten kuva on pehmeä, mutta kirkkaampi väreiltään kuin Ankka vakka vaarojen -VHS. Disney+ -materiaalissa on myös enemmän kuvainformaatiota vasemmassa reunassa.
VHS:n alkuintron logo on suomeksi ja kompositioltaan hieman kauempana verrattuna Disney+ -materiaalin logoon.
VHS-materiaali on yllättävän lattea väreiltään verrattuna Disney+ -materiaaliin, jossa punainen on punaisempaa.
Hopon poppoo
1992-1993
Hopon Poppoo on remasteroitu Disney+ -palvelussa teräväpiirtoon ja laajakuvaformaattiin. Vertailun toisena kuvalähteenä toimiii Hopon Poppoo: Heitä voltti Hopo VHS -julkaisu. Kuva on uskomattoman värikäs ja kuvan terävyys tuo uusia yksityiskohtia esiin piirtäjien hienosta ja yksityiskohtaisesta taiteesta.
Disney+-materiaalin laajakuva on laajempi, tarkempi ja värikkäämpi, mutta leikkaa kuvainformaatiota korkeussuunnassa.
Pieni Merenneito
1992-1994
Pieni Merenneito -sarjasta on julkaistu Suomessa myös VHS-tallenteita, mutta jos haluamme verrata Disney+ -materiaalia parhaaseen mahdolliseen kuvanlaatuun, meidän on verrattava Prinsessatarinoita DVD-tallenteeseen. Kyseessä on kokoelma Pieni Merenneito ja Aladdin -piirrossarjojen jaksoja.
Pieni Merenneito on remasteroitu teräväpiirroksi laajakuvaformaattiin. Tämä tarjoaa upean ja tarkan kuvan, mutta kuva-alaa leikkaantuu ylhäältä ja alhaalta.
Pieni Merenneito -sarjan Disney+ -materiaalissa kuvauskohteiden ympäriltä puuttuu tyhjä tila ja ilmavuus. On katsojan silmissä, sopiiko laajakuvaformaatti sarjalle.
Timon ja Pumba
1995-1999
Sitten päästäänkin siihen ainoaan sarjaan, jossa Disney on tehnyt nappisuorituksen restauroidessaan 90-luvun klassikkopiirretyn. Tämä poikkeus on Timon ja Pumba -TV-sarja, joka on remasteroitu juuri oikealla tavalla säilyttäen alkuperäinen kuvasuhde, jolla se on tarkoitettukin katsottavaksi. Vertailussa on Timon ja Pumba: Lomalla vuoden ympäri -DVD.
Kuva-alaa ei leikkaannu mistään reunasta pois ja kuvakompositiot näyttävät ilmavilta, sillä tyhjää tilaa on riittävästi kohteiden ympärillä paljastaen ympäristössä olevaa lisäinformaatiota. Timon ja Pumba näyttävät yksinkertaisesti komeilta teräväpiirrossa, sillä pienet hiekanjyväsetkin näkyvät terävämpänä kuin koskaan ennen.
Disney+ -materiaalissa on kuva-alaa jokaisessa reunassa enemmän kuin DVD-julkaisussa.
Nokkapokka
1996
Koska Nokkapokka-sarjaa ei ole koskaan julkaistu myyntivideona Suomessa, ainoaksi tavaksi vertailla Disney+ -materiaalia on televisiosta MTV3-kanavalta nauhoitetut jaksot. Mielenkintoisena huomiona: kaikki englanninkieliset tekstit on kirjoitettu MTV3-kanavan TV-esityksissä uudelleen suomeksi. Jopa alkuintron "panic button" on muutettu paniikkinappulaksi.
Nokkapokan Disney+ -materiaali on hieman tarkempi kuin VHS-materiaali. Disney+ -materiaalissa kuva-alaa on hieman enemmän vasemmalla, mutta VHS-materiaalissa enemmän ylhäällä.
YHTEENVETO
Disney on tuonut upeasti vanhat piirrossarjansa katsottavaksi Disney+ -palveluunsa. On hienoa palata oman lapsuutensa lempipiirrettyjen pariin yli 25 vuoden jälkeen. Tätä voisi kutsua kulttuuriteoksi, sillä Nokkapokkaa ei ole ollut suomeksi katsottavana sitten Suomen TV-esitysten jälkeen. Tässä vielä yhteenvetona, mitkä sarjoista ovat saaneet teräväpiirtokäsittelyn ja millä kuvasuhteella.
- Kummikarhut SD 4:3 (suomitekstitys)
- Ankronikka SD 4:3 (suomitekstitys)
- Tikun ja Takun pelastuspartio HD 16:9 (suomitekstitys)
- Varjoankka SD 4:3 (suomitekstitys)
- Hopon Poppoo HD 16:9 (suomitekstitys)
- Pieni Merenneito HD 16:9 (suomitekstitys)
- Timon ja Pumba HD 4:3 (suomiäänet)
- Nokkapokka SD 4:3 (suomiäänet)
Toivottavasti Disney remasteroi myös loputkin klassisista piirrossarjoistaan, sillä vain puolet näistä sarjoista on saanut HD-käsittelyn. Ainoa sarja, joka saa täydet pinnat tässä vertailussa, on Timon ja Pumba, sillä se on säilyttänyt alkuperäisen 4:3 kuvasuhteensa sellaisena kuin se on alunperin tarkoitettu katsottavaksi. Vaikka Disney on halunnut modernisoida vanhat sarjat sopivampaan muotoon nykytelevisioille, niin olisi silti parempi, että kunnioitettaisiin alkuperäistä visiota antamalla edes mahdollisuus vaihtaa kuvasuhde asetuksista. Näin Disney teki esimerkiksi Simpsonien kanssa. Simpsonien kuvarajaus herätti keskustelua somessa, jonka jälkeen Disney lisäsi Disney+ -palveluun mahdollisuuden katsoa jaksot alkuperäisessä 4:3 muodossaan.
Ai niin. Onko Disney unohtanut jotain katalogistaan? Missä ovat Nalle Puhin uudet seikkailut, Pilipalipilotit- ja Aladdin-animaatiosarjat?
Mitä mieltä sinä olet aamupiirrettyjen uudesta tulemisesta? Puuttuuko videopalvelusta jotain merkittävää? Kerro kommenteissa